Van Agressie naar Liefde

Dinsdag 28 mei 2024

Getransformeerde woede

“Wie in het leven goed om zich heen kijkt zal zien dat de mens die niet in edele woede kan ontsteken over een onrecht of een dwaasheid, ook nooit tot ware mildheid en liefde kan komen. Wanneer u om u heen kijkt zult u zien dat de mens die het voor zijn vorming nog nodig heeft om in edele woede te ontsteken wanneer hij geconfronteerd wordt met onrecht of dwaasheid, ook bezig is een liefdevol hart te ontwikkelen, dat door liefde gedreven wordt het goede te doen. Woede die overwonnen, die gelouterd wordt, verandert in liefde en mildheid. Een liefdevolle hand zou in deze wereld een zeldzaam verschijnsel zijn, wanneer zij niet tevens in staat was zich nu en dan tot een vuist te ballen wanneer de mens in edele woede ontsteekt over een onrecht of dwaasheid. Dat zijn dingen die bij elkaar horen. Getransformeerde woede is liefde. Dat is wat de realiteit ons leert. Daardoor heeft de woede, die de perken niet te buiten gaat, de functie de mens tot de liefde te brengen; we zouden kunnen zeggen, dat de woede opvoedt tot liefde.”

Bron: Rudolf Steiner – Metamorfosen van het zielenleven – München, 5 december 1909 (bladzijde 69-70)

 

Seksuele energie en agressie bevinden zich bij elkaar in het bekken en raken vaak verstrikt in elkaar in hun negatieve uitdrukkingsvorm in contact met anderen. Een destructieve kracht vaak onbewust vanuit het primaire reactiepatroon. Onze reactieve impuls is passieve woede (b.v. cynisme, arrogantie, ageren e.d.) en/of impulsen van irritatie of boosheid met lading(b.v. kort lontje, driftig e.d.). Beiden mobiliseren de stress-as(Limbische Systeem) en het lichaam wordt overbelast. Dit voedt ons schuldgevoel en belast ons hart. Door onze agressie op een gezonde, veilige en integere wijze te leren kanaliseren door het midden van ons lichaam, vanuit ons bekken naar ons hart, komen we uit dit menselijke pijnpunt. Zo transformeert agressie via het hart in Liefde (activatie van de Frontaal Kwab). Dat geeft ontspanning, vrijheid en vreugde!

Voor wie

Voor iedereen die graag zichzelf wil leren kennen, omdat er nu eenmaal veel meer mogelijk is in ons lijf en ons leven. Minimaal één of meerdere dagen aan een training hebben deelgenomen, of een traject van individuele sessies hebben doorlopen bij Rita van Rijnsoever, is een voorwaarde. Voor deelname vindt er, indien nodig, een intakegesprek plaats.

Praktische gegevens:

Interesse? Stuur een mail naar praktijk@ritavanrijnsoever.nl